online marketing 101 Keresőoptimalizáló ügynökség Budapest

Mi a digitális marketing?

2020/09/25. - írta: SEOattila

Mi a digitális marketing?

 

Mi az az online marketing? Mi a digitális marketing? És miért lehet szükséged rájuk?

 

Az online marketing alapvetően az internetet használja fel arra a célra, hogy promóciós üzeneteket küldjön az embereknek különböző netes csatornákon. A digitális marketing pedig olyan marketingtevékenység, mely elektronikus eszközöket használ. A digitális marketing lehet offline és online is, ami azt jelenti, hogy a digitális és az online marketing nem azonos, az online marketing a digitális marketing része.

Sokan azt hiszik, amikor digitális marketingről van szó, hogy az kimerül a tartalomkészítésben és a közösségi médiában. Ennél azonban jóval szélesebb a használt eszközök tárháza, amire mindjárt kitérek.

Előbb azonban érdemes megemlíteni, hogy az online marketing olyan lehetőségeket kínál, melyet más marketingeszközök nem. Segítségével sokkal személyre szabottabb módon érhetők el az emberek, és szorosabb kapcsolat alakítható ki az ügyfelekkel, mint a hagyományos marketing eszközökkel. Ugyanakkor komoly gondot jelent, hogy az online világ is zsúfolva van tartalmakkal, hírekkel, képekkel, videókkal. A tömegből pedig nagyon nehéz kitűnni.

Az online marketing persze segíthet a megkülönböztethetővé válásban, ha sikerül megfelelően kiaknáznod  az olyan digitális csatornákban rejlő lehetőségeket, mint az e-mail, a közösségi média, egy weboldal vagy a kereső. Mindezt annak érdekében, hogy elérd a célközönséged. Szemben a hagyományos hirdetési felületekkel (print, tévé, rádió), az internet kétirányú kommunikációt tesz lehetővé, ami ideálissá teszi egy hosszú távú kapcsolat kialakítására.

 

9 típust mindenképpen meg lehet különböztetni. Ennél több eszköz is rendelkezésre áll, azonban kkv-szinten nem feltétlenül merül fel irántuk az igény.

Keresőoptimalizálás

A keresőoptimalizálás vagy népszerűbb nevén a SEO annak folyamata, hogy egy weboldalt láthatóvá tegyünk az organikus keresési eredmények között. A találati oldalak akkor jelennek meg a felhasználók számára, amikor egy keresőkifejezést használva rákeresnek valamire akár a Google-ben, akár a Bingben, vagy a DuckDuckGo-n. Az, hogy egy felhasználó milyen találati oldallal találkozik részben személyre szabott, azonban nem annyira, mint azt sokan képzelik. A hely, az idő és a korábbi keresések eredménye számít a Google számára, azonban mélyebben nem használja fel a személyes adatokat.

A rangsorolást a keresőmotorok algoritmusai végzik. Minél feljebb jelensz meg a találati oldalon, annál nagyobb forgalmat érsz el a keresőből, organikusan. 

Keresőmarketing

A keresőmarketing (vagyis Search Engine Marketing – SEM) a fizetett megjelenést jelenti a keresőben. Tehát gyakorlatilag fizetsz azért, hogy valamely keresési kifejezésre az első helyek egyikén megjelenhess a találati oldalakon. A legelterjedtebb platformja a Google Ads. Ezt gyakran PPC hirdetésnek hívjük, mely azonban csak egy része, hiszen a PPC a pay per clicket jelenti, vagyis olyan hirdetéseket, ahol kattintás után kell fizetni.

Ilyen PPC-hirdetési lehetőségeket azonban a közösségi média is kínál, így például a Facebook. A hirdetések itt azonban nem a keresőben jelennek meg, hanem a hírfolyamban egy megcélzott közönségnek.

Közösségi média marketing

A közösségi médiát kell talán a legkevésbé bemutatni, hiszen szinte mindenki használja. A közösségi média a cégek számára is hasznos, hiszen segítségével kapcsolatba léphetnek az emberekkel, ráadásul interaktív módon, kétirányú kommunikációt folytatva. Ez azt is jelenti, hogy értékes felhasználói visszajelzéseket szerezhetsz, melynek segítségével tovább javíthatod a szolgáltatásaid és a termékeid.

Minden olyan tevékenység, mely a közösségi média segítségével növeli a weboldalad vagy közvetlenül az üzleted forgalmát közösségi média marketing. Habár minden cég számára hasznos lehet a közösségi média használata, azonban elsősorban B2C cégek tudják kihasználni. 

Tartalommarketing

A tartalommarkting valamilyen egyedi tartalom készítése a felhasználók számára, melynek célja, hogy leadeket szerezzen és konverziókat hozzon. A tartalommarketing nem önmagában létezik, kapcsolatban van a keresőoptimalizálással, és gyakran a közösségi médiával is. Éppen ezért tartalomkészítésnél jó esetben valamilyen kulcsszóból indulunk ki, ugyanakkor a tartalom összhangban van a felhasználói igényekkel. Ugyanakkor az elkészült tartalom nem csak a kereséseken keresztül jut el a felhasználókhoz, hanem általában a közösségi médián keresztül.

A tartalommarketing emiatt általában egy folyamatos tevékenység. Az nem működik, hogy egyszer legyártunk valamennyi tartalmat, majd aztán az örök időkre biztosítja a helyezést a találati oldalakon és a közösségi médiában. Fontos még, hogy habár a tartalommarketing végső célja az ügyfélszerzés, nem kifejezetten erről szól, mert ez csak elriasztaná az embereket. Sokkal inkább edukálásról, szórakoztatásról, mely finoman tereli a cég termékei és szolgáltatásai felé az embereket.

Affiliate marketing

Az affiliate marketing a konverziók utáni jutalékfizetést jelenti, ahol egy blog vagy weboldal pénzt kap azért, hogy forgalmat terel egy céges weboldalra vagy webáruházba.

Influencer marketing

Nagyon hasonló az előbbihez, hiszen az influencer falamiképpen forgalmat terel egy céghez. Az influencer marketingnél az influencer meglévő közönségét használjuk ki. Itt nem feltétlenül celebekre és sztárokra kell gondolni, hiszen minden iparágnak meglehet a maga vezető személyisége, akinek van már saját közönsége, aki odafigyel a szavaira.

Az influencer marketing nehézségét éppen a megfelelő influencer megtalálása jelenti, hiszen a tartalomról és a közönségről az influencer maga gondoskodik. Ha rossz az általa elért célközönség, akkor nem sokat nyersz vele.

E-mail marketing

A jó, öreg eDM és hírlevél küldés, amihez kell egy e-mail címlista, ahová küldheted rendszeres e-mailjeidet. Annak ellenére, hogy sokan már elavultnak tartják, hatékony megoldás lehet, ehhez azonban kell a megfelelő címlista és a jó e-mail. Hogy miért? Mert azok, akik már annyira érdeklődnek irántad, hogy feliratkoznak az e-mailjeidre, megtették az első lépéseket abba az irányba, hogy közelebbi kapcsolatba kerüljenek veled. Náluk már nyitott kapukat döngetsz.

Webdesign

Sokaknak eszébe sem jut, hogy a webdesign is az online marketing része, pedig legtöbbször egy weboldal hatékonyságán múlik a konverzió sikere akár SEO-ról, akár hirdetésekről van szó. Ha egy weboldalon rossz a felhasználói élmény, nem a megfelelő közönséget vonzza, nem tereli be őket az értékesítési tölcsérbe, nem kínál számukra minden szakaszban megfelelő tartalmat, nem tudja a vizuális elemeket hatékonyan megjeleníteni és elrendezni, akkor hiába érkezett meg a felhasználó a weboldalra, nem lesz belőle ügyfél.

Mobilhirdetések

A mobilhirdetések olyan hirdetések, melyek a mobileszközökön jelennek meg, de nem az internetes hozzáférést használják. Ilyen például az SMS-hirdetés, mely elsősorban helyi marketingnél működik hatékonyan. Az SMS-marketing segítségével felhívhatod az emberek figyelmét az ajánlataidra, kuponokat kínálhatsz.

Mire használható az online marketing?

Alapvetően két cél érdekében alkalmazhatod az online marketinget. Az egyik cél az új ügyfelek megszerzése,  a másik a megtartásuk.

Új ügyfelek szerzése

Itt elsősorban a fizetett közösségi média hirdetéseket, a keresőket és a webdesignt használhatod fel a cél elérésére. Például úgynevezett “hasonmás közönség” számára készítesz hirdetéseket a Facebookon, ami azt jelenti, hogy olyan embereknek, akik hasonlóak a már meglévő ügyfeleidhez. De fizethetsz is közösségi média influencereknek, hogy megmutassák a terméked, szolgáltatásaid a közönségüknek.

Emellett persze jól jöhet az erőteljes jelenlét a keresőben, vagyis a SEO. Az emberek ma már a keresőt használják először, amikor vásárolni szeretnének, vagy szükségük van egy szolgáltatásra. Ezek a keresések aztán hamarosan beérnek vagy egy online, vagy sok esetben még offline vásárlásként, különösen a local SEO-nál.

Végül pedig nem szabad elhanyagolni a weboldalad sem, hiszen a felhasználók a weboldaladra érkeznek a keresőből és a közösségi médiából is. Ha egy használhatatlan, rossz felhasználói élményt kínáló weboldalt találnak, akkor bármennyit is hirdetsz is, nem fognak benned megbízni, és így nem is rendelnek tőled semmit. Ezért nagyon fontos odafigyelni a webdesignra, de nem csak a UI-re – vagyis a felhasználói felületre -, hanem a UX-re, a felhasználói élményre is.

A régi ügyfelek megtartása

De nem csak az új ügyfelek megszerzése lehet cél, hanem a régi ügyfelek megtartása is, vagyis a márkahűség kialakítása. Annál is inkább, mert az új ügyfelek megszerzése tízszer ennyibe kerül a régiek megtartásánál.

Ennek érdekében használhatod az e-mailt, a blogolást, a közösségi médiát, és segítségükkel kialakíthatsz egy online közösséget, így erősítve a márkahűséget. Például küldhetsz az ügyfeleidnek személyre szabott hírleveleket, kívánhatsz nekik boldog születésnapot, felhívhatod a figyelmüket közelgő eseményekre, de ha webáruházad van, akkor ajánlhatsz nekik akár árengedményeket is a korábbi vásárlásaikat figyelembe véve.  

De persze remek lehetőségeket nyújt a közösségi média, melyen keresztül egyrészt bemutathatod a márkád személyiségét, másrészt közvetlenül kapcsolatba léphetsz az ügyfeleiddel. A célközönségedtől függ, hogy melyik közösségi média csatorna a legalkalmasabb ezen célokra, és ez meghatározza az ott alkalmazható stratégiát is.

Az online marketing folyamata

Ezek tehát az alapvető eszközök, melyek használhatók külön-külön is, de sokkal célravezetőbb, ha egymásra épülnek és erősítik egymást. Ez nem azt jelenti, hogy mindegyiket használnod kellene, vagy hogy ne helyezhetnél az egyikre sokkal nagyobb hangsúlyt, mint a másikra.

Ugyanakkor érdemes egy folyamatban gondolkodni, ami egy jó felhasználói élményt biztosító weboldallal kezdődik. A weboldalad egy képet közvetít a cégedről az emberek felé, és megkülönböztet a konkurenciától. Az akadálytalan használhatóságot ma már elvárják a felhasználók és a Google is. Ez olyan számokban mutatkozik meg, mint az oldalon eltöltött idő, a visszafordulási arány, a megnyitott oldalak száma.

Mivel a weboldalnak a kereső találati oldalain is lehetőleg jó helyen kell szerepelnie, ezért kell figyelni a Seo-ra. A keresőoptimalizálás alapvetően arról szól, hogy megkeresed azokat a kulcsszavakat, melyek kapcsolódnak a tevékenységedhez, és ezekre – a rangsorolási tényezőket figyelembe véve – optimalizálod a weboldalad.

A keresőoptimalizálásnak alapvető része a jó tartalom, mondhatni ezzel kezdődik minden. És természetesen az a jó tartalom, amit a felhasználók is annak tartanak. Ez azt is jelenti, hogy az általad közölt információkkal közönséget tudsz vonzani a weboldaladra, és itt mindjárt el is jutottunk a SEO-tól a tartalomkészítéshez. A kiváló tartalommal megalapozhatod szakértői image-edet az iparágadban, és hitelesebbé válsz a közönség számára.

A tartalmakat természetesen terjeszteni is kell, ennek mely jó lehetőséget nyújt a célközönséged hatékony elérésére, a velük való szorosabb kapcsolat kialakítására.

Ugyanakkor a közönség lojalitásának fenntartásában segít, ha rendszeresen találkoznak a hírleveleiddel, e-mailes ajánlataiddal. Az e-mail pedig az egyik leghatékonyabb hosszú távú stratégia a közönségeddel való kapcsolattartásra, a márkahűség erősítésére.. Mégpedig nagyon hatékonyan. Sok esetben jobb lehetőséget kínálnak a keresőbeli vagy a közösségi médiás megjelenésre, mint az organikus jelenlét.

Ez lenne tehát az online marketing lényege dióhéjban, és a felsorolt eszközök azok, melyek a munka részét képezik. Mint látható, ezek egy egységet alkotnak, de használhatók úgy is, hogy nagyobb hangsúlyt helyezel az egyikre, míg kihagysz egy másikat. Hogy mi az optimális megoldás, azt a céged és a közönséged határozza meg.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://digitalismarketingtanacsadas.blog.hu/api/trackback/id/tr1616214756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása

Keresőmarketing ügynökség, Chiptuning, áruszállítás Ausztiába, magán fogorvos Székesfehérvár, autóalkatrész, ielts felkészítő tanfolyam

keresőmarketing és chiptuning ielts vizsga felkészítő tanfolyam Budapesten székesfehérvári fogászat, fogorvos áruszállítás és költöztetés ausztriába

chiptuning és keresőmarketing ügynökség menedzserszűrés és foglalkozás egészégügyi vizsgálat

keresőmarketing, chiptuning Chiptuning, keresőmarketing ügynökség, áruszállítás Ausztiába, magán fogorvos Székesfehérvár, autóalkatrész

Használt autó, elektromos autó, gluténmentes étterem, pehelypárna és pehelypaplan

használt autó és elektromos autó használt autó, elektromos autó használt autó and elektromos autó használt autó gluténmentes étterem használt autó, elektromos pehelypárna és pehelypaplan elektromos autó és használt autó bp elektromos autó használt autóHasznált autó, elektromos